luni, 10 decembrie 2007

Placa de baza




Placa de baza din imaginea alaturata este de calitate medie, la un pret accesibil pentru cei care doresc sa-si achizitioneze un PC, dar sunt incepatori.
Pe placa externa se afla diferite porturi: USB, VGA, COM2, LPT, Ethernet, PS/2.
Totusi, in interior se afla componentele vitale ale Pc-ului: cele hardware (HDD, sursa, FDD, procesor, CD/DVD-ROM, memoria RAM etc.) si legaturile (de tip ATA/SATA, pentru alimentare, diferite comenzi) care se realizaeza cu fire sau jumperi. De exemplu la un HDD care este conectat prin ATA la placa de baza, este important selectarea starii (master, slave sau optiuni intermediare) lui cu ajutorul unui jumper. Astefel cand pornim PC-ul, el va stii de pe care HDD trebuie sa booteze. Mai nou se folosesc conexiuni SATA.
Slotul de memorii foloseste "Dual channel", adica placile de memorie sunt in paralel din care rezulta o viteza mai mare.
Aceasta placa de baza nu are prea multe sloturi PCI, deoarece nu mai este nevoie. In viitor numarul acestora va scadea si mai mult. In schimb are un slot PCI-express care este folosit pentru placile de vodeo sau de retea corespunzatoare.
Racitoarele care sunt plasate deasupra procesorului si chipset-urilor (procesoare care gestioneaza toate actiunile); sunt facute din aluminiu, cupru sau din aliajul acestora. Ventilatorul, aflat deasupra procesorului, are rolul de a tine rece acel "radiator". Se conecteaza cu ajutorul a patru fire: +, -, masa si unul pentru controlul turatiei acestuia.
In cele mai multe cazuri alimentarea componentelor fizice din interiorul PC-ului se realizeaza cu conectoare de tip molex (firul galben transmite 12V, cel rosu 5V, iar cele negre reprezinta masa); insa alimentarea se poate face si cu ajutorul unei conexiuni SATA.
Numarul maxim de USB-uri care se pot configura este de 8.

Niciun comentariu: