miercuri, 24 septembrie 2008

Culori principale , culori secundare


Culoarea perceputa este rezultatul interactiunii dintre lumina, obiect si observator. Fiecare dintre cele trei componente influenteaza intr-un mod sau altul culoarea. Din punct de vedere fizic spectrul vizual este compus din unde intre UV (ultra violet) si IR (infrarosu) adica undeva intre 400 si 700 nm.

Culoarea are urmatoarele atribute importante: nuanta, saturatie si stralucire. Toate trei trebuie sa fie
controlate pentru a reproduce culorea, tinand cont de definirea lor. Astfel:
Nuanta (HUE) descrie "culoarea" culorii, daca este rosie, verde, albastra, cyan, magenta, galbena, etc. Nuanta
rezulta din lungimea de unda dominanta a luminii.
Saturatia (SATURATION) descrie intensitatea culorii si departarea fata de gri, putand sa varieze de la tare la
slab. Un exemplu pentru schimbarea saturatiei este adaugarea de pigment in vopsea. Cu cat se adauga mai
mult pigment cu atat creste saturatia, neschimbandu-se nuanta.
Stralucirea (BRIGHTNESS) descrie iluminarea culorii putand fi mai inchisa sau mai deschisa. De exemplu, un rosu foarte saturat poate fi inchis (un vin rosu) sau stralucitor (o floare ex. muscata).